Letné ulice ožívajú ľuďmi s pohármi ľadových káv – často práve ikonického frappé.
Tento lahodný nápoj sa zvyčajne pripravuje mixovaním kávy, ľadu, mlieka a sladidiel. Použitá káva môže byť instantná, prekvapkávaná alebo espresso. Mlieko môže byť klasické alebo rastlinné – mandľové, sójové či ovsené.
Chuť sa často dopĺňa cukrom alebo sirupmi, a pridávajú sa aj príchute ako vanilka, čokoláda či karamel. Ingrediencie sa mixujú, kým nápoj nezíska hladkú a nadýchanú konzistenciu, čím vzniká krémový osviežujúci zážitok ideálny na horúci deň. Milujete ľadové nápoje? Vyskúšajte náš recept na
Ľadové medové latte – krémovú, osviežujúcu verziu klasického latte, ktorá je ako stvorená na leto.
Frappé sa často podáva vo vysokom pohári, hrdo ozdobené šľahačkou a rôznymi lákavými prísadami – je to proste pastva pre oči aj chuťové poháriky! Tento vzhľad si ľahko vytvoríte s krémovou penou z
kapsúl Latte & Cappuccino. Sú ideálnym základom na pridanie šľahačky, sirupov alebo aj kakaového prachu. Hoci tradične ide o kávový nápoj, nemusí to tak byť! Existujú aj verzie z čaju, džúsu alebo dokonca horúcej čokolády.
Frappé vo svete
Frappé má v rôznych kútoch sveta rôzne podoby – a práve to ho robí takým zaujímavým.
V Grécku sa pripravuje z dvoch lyžičiek instantnej kávy, cukru, vody a voliteľne mlieka, pričom sa šejkuje do penivej podoby. V Bulharsku vás neprekvapí, ak ho namiesto vody zriedia sódou. V Dánsku zasa používajú namiesto vody rovno mlieko, zatiaľ čo v Srbsku frappé zahŕňa zmrzlinu a čerstvo šľahanú šľahačku. Boston má svoju vlastnú verziu, kde ide o mliečny kokteil so zmrzlinou – jednoducho zvaný „frap“.
Aj keď ste si mysleli, že frappé recept poznáte, svetové variácie vás môžu milo prekvapiť.
Aký je pôvod frappé?
Pojem „café frappé“ sa objavil už v 19. storočí, no svoju slávu si získal až v roku 1957 na výstave v Solúne. Predstaviteľ spoločnosti Nestlé® chcel demonštrovať instantný čokoládový nápoj pre deti, no nemal po ruke teplú vodu. Tak použil studenú vodu, ľad a instantnú kávu – a vzniklo moderné frappé, ako ho poznáme dnes.
Tento nápoj sa stal mimoriadne populárny po celom Grécku a dodnes ho nájdete vo väčšine kaviarní v krajine.
Frappé vs Frappuccino – aký je rozdiel?
Zamieňať si frappé s frappuccinom je bežné – no ide o dva celkom odlišné nápoje.
Pôvod
Frappé pochádza z Grécka, kde sa preslávilo v 50. rokoch. Frappuccino je registrovaná značka spoločnosti Starbucks®, vytvorená v 90. rokoch a inšpirovaná frappé.
Ingrediencie
Frappé využíva instantnú kávu, vodu, cukor a ľad. Mlieko alebo rastlinné alternatívy sa môžu pridať, no nie sú nevyhnutné. Frappuccino sa zvyčajne skladá z espressa alebo prekvapkávanej kávy, ľadu, mlieka a ochucujúcich sirupov. Nechýbajú ani sladké polevy ako karamel alebo čokoláda.
Proces prípravy kávy
Pri príprave kávy, najmä ak ide o frappé, sa ingrediencie dôkladne pretrepú alebo rozmixujú, až kým nevznikne penivá textúra. Najprv sa zmieša instantná káva, voda a cukor, čím vznikne základná pena, do ktorej sa následne pridá ľad a podľa chuti aj mlieko.
Pri lahodnom frappuccine sa všetky ingrediencie blendujú dokopy, až kým nevznikne hladká, ľadová konzistencia. Starbucks® na jeho prípravu používa základnú zmes, ktorá obsahuje kávu alebo espresso, mlieko, ľad a rôzne príchute. Na záver sa nápoj ozdobí šľahačkou a voliteľnými toppingami.
Chuťový profil
A teraz k tomu, čo nás zaujíma všetkých – chuť. Frappé má výraznú kávovú chuť s jemne horkým nádychom, najmä ak nie je osladené alebo bez mlieka. Vďaka pene a ľadu pôsobí sviežo a chladivo – ideálny nápoj do horúcich dní.
Na druhej strane, frappuccino je zvyčajne sladšie a pripomína dezert. Jeho chuť sa mení v závislosti od použitých sirupov a omáčok – môže chutiť ako klasická káva, karamel, mocha alebo dokonca sezónne príchute ako tekvicové korenie.
V skratke: oba nápoje sú studené kávové pochúťky, no frappé je jednoduchšie a viac kávové, zatiaľ čo frappuccino je sladšie, bohatšie a ponúka rozmanité chute a dekorácie.
Teraz, keď ste rozlúštili záhadu Frappé, čo keby ste sa ponorili do lákavého
sveta bielej Mochy?
Aký je rozdiel medzi frappé a ľadovou kávou?
Hlavné rozdiely medzi frappé a ľadovou kávou spočívajú v použitých surovinách, príprave, chuti a textúre.
Ingrediencie a príprava
Frappé sa typicky pripravuje mixovaním instantnej kávy, vody, cukru a ľadu, až kým nezíska hladkú a penivú konzistenciu. Na zjemnenie možno pridať mlieko alebo smotanu a chuť možno doladiť rôznymi sirupmi.
Ľadová káva, naopak, vzniká z horúco uvarenej kávy, ktorá sa následne schladí a podáva sa s ľadom. Môže sa osladzovať a ochucovať mliekom, smotanou alebo sirupmi. Variáciou je tzv. cold brew, kde sa kávové zrná lúhujú v studenej vode niekoľko hodín.
Textúra a konzistencia
Mixovaním vzniká pri frappé hustá, krémová textúra podobná milkshaku. Býva penivá a často ozdobená šľahačkou či inými toppingami.
Ľadová káva si zachováva tekutú konzistenciu klasickej kávy, iba ochladenú ľadom – osviežujúca a ľahšia ako frappé.
Chuťový profil
Frappé môže mať rôzne chute podľa použitej kávy a pridaných sirupov. Zvyčajne je sladšie a krémovejšie vďaka cukru a mlieku. Ľadová káva zachováva originálnu chuť uvarenej kávy – sladidlá alebo ochucovadlá ju len jemne dopĺňajú, nie prekryjú.
Pôvod a obľúbenosť
Frappé pochádza z Grécka a obľubu si získalo najmä počas letných mesiacov ako dezertný, osviežujúci nápoj. Ľadová káva je populárna celosvetovo, najmä v teplejších oblastiach, no jej pôvod nie je viazaný na konkrétnu krajinu. Je to rýchly spôsob, ako sa osviežiť a povzbudiť.
V podstate – oba nápoje sú chladené a kofeínové, ale líšia sa zložením, spôsobom prípravy, textúrou a chuťou. Či už túžite po krémovom zážitku alebo jednoduchom osviežení, existuje frappé recept alebo ľadová káva, ktorá uspokojí vaše chute.
Máte chuť experimentovať ďalej? Prezrite si kompletnú kolekciu
kávových kapsúl NESCAFÉ® Dolce Gusto® a nájdite si ideálny základ pre vašu ďalšiu Frappé kreáciu.